Hos olivträden i Ulldecona


Som ett slags avslutning på projektet Att uppträda med växter besökte jag de urgamla olivträden i Ulldecona i Katalonien. Det var framför allt en artikel på nätet som fångade min uppmärksamhet. Där talades det om den 1700 år gamla Farga de L’Arion, som jag bestämde mig för att besöka. Det var lättare sagt än gjort, men visst kom jag fram till trädet slutligen, tillsammans med en grupp spanska turister. Man kunde komma in på de privata ägorna endast på en guidad tur. Här är en bild på skylten vid det monumentala trädet, och sedan själva åldringen, som är omgärdad med ett staket. Någon chans att uppträda med trädet hade jag inte, jag försökte inte ens. Men en vänlig turistkollega tog två bilder på mig, som “bevis”:
 

 

 

 

 
Jag hade accepterat situationen redan innan besöket, för jag hade haft möjlighet att umgås med uråldriga olivträd på två andra ställen i trakten, dit man kunde ta sig till fots och där det inte fanns andra människor åtminstone så här års. Det första stället var olivdungen La Foia de Ulldecona, på torsdagen, och där jag valde jag ut ett av träden (nummer 968, se bilden ovan och här nedan) och tillbringade lite mera tid tillsamman med den.
 

 

 
De monumentala olivträden på sluttningen vid Eremita del Remei nära Alcanar besökte jag på fredagen, och där satt jag och poserade med dem av hjärtats lust:
 

 

 

 

 

 

 

 
Den enda bilden jag ratade, som inte passar in i serien på grund av sin färgskala, trots att jag just i det här trädet hittade en särskilt bra plats att ligga i grenklykan och betrakta himlen genom lövverket, även om man inte kan urskilja mig bland skuggorna, är den här:
 

One thought on “Hos olivträden i Ulldecona”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.