Puiden kanssa vuonna 2017 – Yhteenveto


Vuoden viimeisinä päivinä on hyvä hetki miettiä mitä vuoden aikana on tullut tehtyä. Vuosi 2017 on ollut minulle erityinen, koska se on ollut ensimmäinen vuosi, jolloin olen voinut keskittyä tutkimukseen enkä opetukseen tai hallintoon tai muihin professorille lankeaviin velvollisuuksiin. Ja tämä on ollut ensimmäinen vuosi hyvin pitkään aikaan kun en ole työskennellyt Taideyliopistossa. Vaatimattomana post-doc tutkijana toimiminen nyt (paradoksaalisesti, sillä tohtorintutkintoni on vuodelta 1999) Helsingin Yliopiston Tutkijakollegiumin kaltaisessa arvovaltaisessa instituutiossa on ollut suuri nautinto. Tosin olen myös matkustanut paljon ja ollut käsittämättömän kiireinen kaikenlaisten muitten velvollisuuksien parissa, joista olen yhtäältä nauttinut, mutta jotka olen myös kokenut velvollisuudekseni ottaa harteilleni nyt kun minulla on ollut enemmän aikaa, kuten NARP (Norwegian Artistic Research Program) hallitus tai TJNK (Tiedon Julkistamisen Neuvottelukunta) tai Kuvataiteen Näyttöapurahalautakunta tai Ruotsin Vetenskapsrådet’in kansainväliset post-doc apurahat, tai Formas apurahat ja niin edelleen, tavanomaisten JAR (Journal for Artistic Research) toimitusneuvoston tehtävieni ohella. Kun luettelen ne tällä tavalla tuntuu, että niitä on liikaa!
 
Suurimman osan ajastani olen silti voinut omistautua esiintymään kasvien kanssa, toisin sanoen, vierailemaan niiden kahden puun luona Helsingissä ja Tukholmassa joiden kanssa päätin istua toistuvasti tänä vuonna, eräänlaisena aloituksena. Matkustaminen edes takaisin Tukholmaan noin kaksi kertaa kuussa on ollut kallista ja väsyttävää, mutta myös hauskaa. Jos ajattelen mitä oikeastaan olen tehnyt tämän vuoden aikana, nuo vierailut puiden luona ja kaikki niihin liittyvät blogikirjoitukset ovat luultavasti pääasialliset tulokset, jotka tästä vuodesta jäävät. Suuri osa materiaaleista on koottu Research Catalogue alustalle projektin verkkosivuille. Olen myös editoinut vanhoja videomateriaaleja ja kirjoittanut aika paljon, en tosin mitään uutta tai kiinnostavaa, enemmänkin viimeistellyt vanhoja tekstejä.
 
Paljon aikaa ja energiaa on kulunut HTDTWP (How to do things with performance) tutkimushankkeen parissa, Hanna Jörvisen, Tero Nauhan ja Pilvi Porkolan kanssa, ja suurin osa konferenssimatkoistani on ollut heidän kanssaan, kuten myös uudet hauskuudet ja haasteet. Vaikka fokukseni siinä projektissa on vanha Harakan saarella kuvattu videoteosten sarja Animal Years ja mitä sille voisi tehdä tänään, olen onnistunut yhdistämään osan esittelyistä myös kasvien kanssa esiintymiseen. Mutta suurimmaksi osaksi olen työskennellyt sellaisten tekstien ja julkaisujen parissa, jotka perustuvat aiempiin töihini ja vanhempaan materiaaliin. Sellainen on Routledgilta juuri ilmestynyt kirja, jonka olemme toimittaneet yhdessä, Bruce Barton, Melanie Dreyer-Lude, Ben Spatz ja minä, Performance as Research: Knowledge, Methods, Impact. Täytyy myöntää, että siitä olen kyllä erittäin ylpeä.
 
Taiteellisen työn suhteen tämä on myös ollut poikkeuksellinen vuosi, koska siihen sisältyi peräti kaksi yksityisnäyttelyä. The Tide in Kan Tiang oli esillä Mediaboxissa keväällä, Cami de Cavalls Harakan saaren vanhassa lennätinrakennuksessa kesällä ja Toistamiseen – videoteoksia Harakan saarelta ja Kilpisjärveltä Muugalleriassa syksyllä. Mutta näissä oli siis kaikissa esillä vanhoja töitä. Ainoa työ jonka lasken kasvien kanssa esiintymiseksi on The Tide, koska siinä minä todella seison yhdessä pienen puun kanssa.
 
Kaikkein erityisintä tässä vuodessa on ollut se, että minun sallittiin keskittyä ja myös oletettiin keskittyvän tutkimukseen, sen sijaan että tekisin sitä harrastuksena muun ohessa, ja myös paneutuvan taiteelliseen työskentelyyn tuon tutkimuksen ytimessä. Mutta sainko sitten aikaan sen enempää? Luultavasti syyskuu, jonka vietin residenssissä Nida Arts Colony’ssa, oli tuottoisinta aikaa. Olen kyllä tehnyt aika paljon pieniä videoita vuoden mittaan, vaikkeivät kaikki ole kovin laadukkaita tai kiinnostavia. Puukalenteri, jossa valitsin puun Helsingin seudulta kelttien puukalenterin mukaan joka kuukausi oli luullakseni ainoa aivan uusi juttu. Kirjoitin siitä Kollegiumin blogiin. Uutta oli myös ajatus tehdä videoesseitä, joissa yhdistän vanhoja kuvaamiani videoita, upotan ne nykypäivän kuvaan samasta paikasta ja liitän akateemisen tai puoliksi akateemisen tekstin selostukseksi. Sitä aion jatkaa osana How to do things with performance hanketta. Mutta entä kasvien kanssa esiintyminen?
 
Yksikään teksteistä jotka on julkaistu tänä vuonna ei oikeastaan käsittele esiintymistä kasvien kanssa, vaikka olenkin maininnut artikkelin “Practising art – as a habit? / Att utöva konst – som en vana?” joka ilmestyi Ruukku #7:ssä projektin verkkosivuilla, lähinnä koska puut ovat pääosassa niissä töissä joista siinä kirjoitan. Useimmat artikkelit käsittelevät aiempia projekteja tai yleisempiä kysymyksiä, mutta olen silti ylpeä niistä ja luettelen ne tässä alla (* merkityt ovat vertaisarvioituja). Lisää artikkeleita on tulossa aivan lähiaikoina, osan piti ilmestytä vielä tämän vuoden puolella, mutta olen luetellut vain ne jotka ovat jo virallisesti saatavilla. Sen sijaan useat vuoden mittaan pitämistäni esitelmistä ja konferenssialustuksista liittyvät kasvien kanssa esiintymiseen. Olen luetellut ne erikseen tässä alla, ennen muita esitelmiä.
Taaksepäin katsoessa, pohtiessani mitä olen tehnyt, välitön impulssini on miettiä kaikkea mikä jäi tekemättä ja ryhtyä suunnittelemaan ensi vuotta, mutta se olisi varmaankin toinen tarina.
 
 
Näyttelyt ja näytökset:
Toistamiseen – videoteoksia Harakan saarelta ja Kilpisjärveltä. Muugalleria, Helsinki 7-12.11.2017.
Cami de Cavalls, Harakan lennätin 26.7.- 6.8.2017.
Audiences Swinging Together, osallistava performanssi, Nordic Performance Art – Reaching a New Audience, Munkemose, Odense 1.9.2017.
Year of the Snake – Swinging (mini, performance art festival MEETINGS, ET4U, Contemporary visual art projects – Mid and Western Jutland, Skaerum, Mölle 1.9. 2017.
The Tide in Kan Tiang, Fringe Arts Bath Festival 26.5.-11.6. 2017
Solsidan 1-4, Art fair Suomi, Helsinki 25-28.5.2017.
Year of the Rat Upphill-Downhill, Minä: Omakuva ajassa, Taidehalli Helsinki 27.5.- 6.8.2017.
Year of the Horse – On Rock and Wood, LiikKUVAT Pitkäniemi Hospital Tampere 31.3.-30.7. 2007.
The Tide in Kan Tiang, Mediaboxi Galleria Forum Box 1.4.-23.4.2017
 
Julkaisut:
— “Agential Cuts and Performance as Research”. Teoksessa Annette Arlander, Bruce Barton, Melanie Dreyer-Lude, Ben Spatz (toim.) Performance as Research: Knowledge, Methods, Impact. London and New York: Routledge 2018, 133-151.
— “Introduction to Future Concerns”. Teoksessa Annette Arlander, Bruce Barton, Melanie Dreyer-Lude, Ben Spatz (toim.) Performance as Research: Knowledge, Methods, Impact. London And New York: Routledge 2018, 333-349.
* — “Maisema, materia ja muutos. Harakan saaren luontokulttuuria dokumentoimassa.” Teoksessa Mari Mäkiranta, Ulla Piela ja Eija Timonen (toim.) Näkyväksi sepitetty maa. Kalevalaseuran vuosikirja 96. Helsinki: SKS 2017, 23-39.
* — “Practising art – as a habit? / Att utöva konst – som en vana?” Ruukku Journal #7.2017.
— “Data, Material, Remains”. Teoksessa Mirka Koro-Ljungberg, Teija Löytönen & Mark Tesar (toim.) Disrupting Data in Qualitative Inquiry. Entanglements with the Post-Critical and Post-Anthropocentric. Peter Lang Publishing 2017,171-182.
— “Four Workshops – Four Approaches to Performance Art”. Teoksessa Pilvi Porkola (toim.) Performance Artist’s Work Book. On teaching and learning performance art – essays and exercises. University of the Arts Helsinki, Theatre Academy and New Performance Turku 2017, 33-47.
— “Artistic Research as a Speculative Practice”. JAR (Journal for Artistic Research) network 2017.
— “A few words”. Johdanto Icehole #6 2017, The Live Art Journal.
— “How to do things with repetition?” video ja teksti. Icehole #6 2017, The Live Art Journal.
 
Kasvien kanssa esiintymiseen liittyvät esitelmät ja esittelyt:
— “Performing with plants – presentation, process, archive”, Vetenskapsrådet’in järjestämässä taiteellisen tutkimuksen symposiumissa Tukholman Taideyliopistossa 28-29.11.2017.
— “Performing with Plants”, esittely ja videonäytös Helsingin Yliopiston Tutkijakollegiumin julkisessa seminaarissa Helsingin Yliopiston Tiedekulmassa 14.11. 2017.
— “Performing with Plants”, esittely ja työpaja tohtoriopiskelijoiden symposiumissa Transversality in Performance, Göteborgin yliopiston taiteiden laitoksella 9-10.10.2017.
— “Between Sea and Sky – With a Tree”, esitelmä Performance Art Bergen’in järjestämässä seminaarissa Between Sky and Sea: Tourist Kvalnesissa, Lofoteilla 18.7.2017.
— “Resting with the Pines in Nida”, seminaarissa “With Plants”, Helsingin Yliopiston Tutkijakollegiumissa 27.10. 2017.
— “Performing with Plants” installaatio CARPA 5:ssä (Colloquium on Artistic Research in Performing Arts), Perilous Experience? Extending Experience Through Artistic Research, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa 31.8.2017.
— “How to do things by performing with plants” tutkimushankkeen How to Do Things with Performance paneelissa IFTR (International Federation for Theatre Research) konferenssissa Unstable Geographies – Multiple Theatricalities Sao Paulossa 10-14.7.2007.
— “Performing with trees?” johdanto ja videonäytös, The Tide in Kan Tiang, osana How to do things with performance tutkimushankkeen järjestämää työpajaa Sao Paulon Escola del Teatro’ssa 6.7.2017.
— “How to do things with performance – Performing with plants (first attempts)” taiteellisen tutkimuksen työryhmässä, Artistic Research Working Group at PSI#23 Overflow (Performance Studies International) konferenssissa Hampurissa 8-11.6.2017.
— “Performing with Plants” Plantarium: Re-imagining green futurities -symposiumissa, Linköpingin yliopistossa 1-2.6.2017.
— “Performing with plants”, projektin esittely seminaarissa “With Plants” Helsingin Yliopiston Tutkijakollegiumissa 3.5.2017.
— “Performing with Plants”, projektin esittely Helsingin Yliopiston Tutkijakollegiumin Brown bag seminaarissa 25.4.2017.
 
Muut esitelmät ja esittelyt:
— “Open archiving as a strategy in artistic research – two examples”, esitelmä Teatterintutkimuksen seuran syyspäivillä Teatterimuseossa 13.11. 2017.
— “The Cliff Revisited”, esitelmä How to do Things with Performance tutkimushankkeen järjestämässä tutkimuspäivässä Taideyliopiston Teatterkorkeakoulussa 8.11. 2017.
— Esittely osana How to do things with performance hankkeen esittelyä Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen post-doc seminaarissa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa 26.10.2017.
— “The Shore revisited”, esitelmä osana How to do things with performance tutkimushankkeen seminaaritapahtumaa New Performance Turku Festivaaleilla 7.10.2017.
— “Audiences Swinging Together”, esitelmä seminaarissa Nordic Performance Art – Reaching a New Audience, Munkemosessa, Odensessa 1.9.2017.
— Esitelmä osana kokonaisuutta “Liminal Stages – Artistic Research and Art With(in) Research” Aboagorassa,Turun Sibelius museossa 23.8.2017.
— “Accessing Performance” kaksipäiväinen tapahtuma järjestetty yhdessä Hanna Järvisen, Pilvi Porkolan ja Tero Nauhan kanssa osana, Camino Events ohjelmaa tutkimuspaviljongissa, Artistic Research Pavillion, Venetsiassa 17-18.5.2017.
— “What is Given?” työpaja yhdessä Tero Nauhan, Hanna Järvisen and Pilvi Porkolan kanssa SAR (Society for Artistic Research) konferenssissa Please Specify! Helsingissä 28-29.4.2017.
— Alustus tekijyyttä ja toimijuutta käsittelevässä paneelissa Todellisuuden tutkimuskeskuksen järjestämässä Ei-inhimillinen seminaari:ssa 27-28.5.2017.
— Alustus paneelissa Avantgarde tänään FAM (Finnish Avantgarde and Modernism network) verkoston järjestämässä seminaarissa 20.4.2017.
— “Artistic Research and/as interdisciplinarity – Swinging Together”. Luento koreografian opiskelijoille Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa 16.1.2017.