De sista dagarna av året är det rätta ögonblicket att fundera över vad man egentligen gjort under året som gått. För mig har året 2017 varit speciellt, för det är det första året som jag kunnat fokusera på forskning snarare än undervisning eller administration eller de olika plikter som tillfaller en professor. Och det har varit det första året på mycket länge då jag inte arbetat för Konstuniversitetet i Helsingfors. Att vara en anspråkslös post-doc forskare nu (paradoxalt nog, för min DA är från 1999) och vid en prestigefull institution som HCAS (Helsinki Collegium for Advanced Studies) har varit ett nöje. Visserligen har jag också rest runt en hel del och varit underligt upptagen med all slags övriga förpliktelser som jag både njutit av men också känt mig tvungen att åta mig nu när jag haft mer tid, som styrelsen för NARP (Norwegian Artistic Research Program), TJNK eller Delegationen för informationsspridning i Finland, Nämnden för Visningsstipendierna för bildkonst, utvärderingen av internationella post-doc ansökningar för Vetenskapsrådet, bidragsansökningar för Formas och så vidare, förutom mina vanliga uppgifter i redaktionsrådet för JAR (Journal for Artistic Research). När jag räknar upp dem såhär känns det alldeles för mycket!
Det mesta av min tid har jag trots allt kunnat ägna att uppträda med växter, det vill säga besöka de två träd i Helsingfors och i Stockholm som jag valt att sitta hos upprepade gånger i år, som ett slags början. Att resa fram och tillbaka till Stockholm två gånger i månaden har varit dyrt och tröttsamt, men roligt också. Ifall jag tänker på vad jag egentligen hållit på med i år, är det nog besöken hos träden och alla blogg-anteckningarna om dem som är det huvudsakliga resultatet som blir kvar. Det mesta av materialet är samlat på Research catalogue, på projektsidan där. Jag har också editerat gammalt videomaterial och skrivit en hel del, även om inte något nytt eller särskilt intressant, utan snarare slutfört gamla texter.
En hel del tid och energi har jag ägnat åt forskningsprojektet HTDTWP (How to do things with performance), med Hanna Järvinen, Tero Nauha and Pilvi Porkola, och de flesta konferensresor jag gjort har varit tillsammans med dem, liksom de flesta utmaningarna och det mesta roliga. Även om mitt fokus i det projektet är den gamla serien skapad på ön Stora Räntan eller Harakka, Animal Years, och vad som kunde göras med den idag, har jag lyckats kombinera vissa presentationer med att uppträda med växter. Men för det mesta har jag arbetat med texter och publikationer som baserar sig på tidigare arbeten och äldre material. Ett sådant projekt är boken för Routledge som vi redigerat tillsammans, Bruce Barton, Melanie Dreyer-Lude, Ben Spatz och jag, Performance as Research: Knowledge, Methods, Impact. Det är något jag är riktigt stolt över, det måste jag säga.
Beträffande det konstnärliga arbetet har det här också varit ett exceptionellt år, med två privatutställningar. The Tide in Kan Tiang visades på Mediaboxi i våras, Cami de Cavalls i den före detta telegrafen på Stora Räntan i somras och Än en gång – videoarbeten från Stora Räntan och Kilpisjärvi på Muu Galleriet i höstas. Det enda arbetet av dem som handlar om att uppträda med växter är The Tide, för där står jag faktiskt tillsammans med ett litet träd.
Det mest speciella med det här året har varit att jag nu hade tillåtelse och även förväntades att fokusera på forskning, istället för att göra det som en hobby vid sidan om, och att ägna mig åt mitt konstnärliga arbete som utgör dess kärna. Men fick jag mera gjort, då? Antagligen var september månad som jag tillbringade i residens på Nida Arts Colony den mest produktiva tiden. Jag har visserligen producerat rätt många små videon under året, dock inte alla av särskilt god kvalitet eller särskilt spännande. Trädkalendern, där jag valt ett träd i Helsingforstrakten enligt den keltiska trädkalendern varje månad, var det enda helt nya, antar jag. Jag skrev om den för HCAS bloggen. Nytt var också tanken att skapa videoessäer genom att kombinera gamla videon, lägga in dem i en nutida bild av samma plats och tillsätta en akademisk eller halvt akademisk text som berättarröst. Det är något jag tänker fortsätta med, som en del av projektet How to do things with performance. Men att uppträda eller sam-agera med växter, då?
Inte en enda av de artiklar som publicerats under året handlar i själva verket om att uppträda med växter, även om jag tagit “Practising art – as a habit? / Att utöva konst – som en vana?” i Ruukku Journal #7, med på projektets webbsida, främst eftersom träden har huvudrollen i de arbeten som jag skriver om i den. De flesta artiklarna handlar om tidigare projekt eller om allmänna ämnen, men jag är trots det stolt över att kunna räkna upp dem här nedan (de med * är referentgranskade). Mera artiklar skall publiceras inom kort, vissa skulle komma ut ännu i år, men jag har räknat upp endast dem som är officiellt tillgängliga nu. Däremot handlar många av konferensbidragen och föredragen jag hållit under året om att uppträda med växter. De finns uppräknade separat här nedan, innan de övriga föredragen.
Min omedelbara impuls då jag blickar tillbaka på vad jag gjort är att tänka på allt som blivit ogjort och att börja planera för nästa år, men det skulle nog bli en annan historia.
Utställningar och visningar:
Än en gång – video arbeten från Stora Räntan och Kilpisjärvi. Muu Galleriet, Helsingfors 7-12.11.2017.
Audiences Swinging Together, deltagande performance, Nordic Performance Art – Reaching a New Audience, Munkemose, Odense 1.9.2017.
Year of the Snake – Swinging (mini), performance art festival MEETINGS, ET4U, Contemporary visual art projects – Mid and Western Jutland, Skaerum, Mölle 1.9.2017.
Cami de Cavalls. Telegrafen på Stora Räntan 26.7.-6.8.2017.
The Tide in Kan Tiang, Fringe Arts Bath Festival 26.5.-11.6.2017
Solsidan 1-4, Art fair Finland Suomi Helsingfors 25-28.5.2017.
Year of the Rat Upphill-Downhill, Me:Self-portraits Through Time Helsingfors Konsthall 27.5.-6.8.2017.
Year of the Horse – On Rock and Wood, LiikKUVAT Pitkäniemi Sjukhus Tammerfors 31.3.-30.7.2017.
The Tide in Kan Tiang i Mediaboxi i Galleri Forum Box 1.4.-23.4.2017.
Publikationer:
— “Agential Cuts and Performance as Research”. I Annette Arlander, Bruce Barton, Melanie Dreyer-Lude, Ben Spatz (red.) Performance as Research: Knowledge, Methods, Impact. London and New York: Routledge 2018, 133-151.
— “Introduction to Future Concerns”. I Annette Arlander, Bruce Barton, Melanie Dreyer-Lude, Ben Spatz (red.) Performance as Research: Knowledge, Methods, Impact. London and New York: Routledge 2018, 333-349.
*— “Maisema, materia ja muutos. Harakan saaren luontokulttuuria dokumentoimassa.” [Landskap, Materia och Förändring. Att dokumentera naturkulturen på ön Stora Räntan] I Mari Mäkiranta, Ulla Piela och Eija Timonen (red.) Näkyväksi sepitetty maa. [Landet synliggjort genom berättandet] Kalevalaseuran vuosikirja 96. Helsinki: SKS 2017, 23-39.
*— “Practising art – as a habit? / Att utöva konst – som en vana?” I Ruukku Journal #7.2017.
— “Data, Material, Remains”. I Mirka Koro-Ljungberg, Teija Löytönen och Mark Tesar (red.) Disrupting Data in Qualitative Inquiry. Entanglements with the Post-Critical and Post-Anthropocentric. Peter Lang Publishing 2017,171-182.
— “Four Workshops – Four Approaches to Performance Art”. I Pilvi Porkola (red.) Performance Artist’s Work Book. On teaching and learning performance art – essays and exercises. University of the Arts Helsinki, Theatre Academy and New Performance Turku 2017, 33-47.
— “Artistic Research as a Speculative Practice” JAR (Journal for Artistic research) network.
— “A few words”, introduktion till Icehole #6 2017, The Live Art Journal.
— “How to do things with repetition?” video med text, Icehole #6 2017, The Live Art Journal.
Föredrag och presentationer med anknytning till att uppträda med växter:
— “Performing with plants – presentation, process, archive”, vid symposiet om konstnärlig forskning organiserat av Vetenskapsrådet, Stockholms Konstnärliga Högskola 28-29.11.2017.
— “Performing with Plants”, presentation och visning på ett öppet seminarium i Tankehörnan för Helsingfors Universitet 14.11. 2017.
— “Performing with Plants”, presentation och workshop på doktorandsymposiet Transversality in Performance, Konstnärliga Fakulteten vid Göteborgs universitet 9-10.10.2017.
— “Between Sea and Sky – With a Tree”, föredrag på seminariet Between Sky and Sea: Tourist, organiserat av Performance Art Bergen i Kvalnes, Lofoten 18.7.2017.
— “Resting with the Pines in Nida”, på seminariet “With Plants”, Helsinki Collegium for Advanced Studies 27.10. 2017.
— “Performing with Plants” installation på CARPA 5 (Colloquium on Artistic Research in Performing Arts), Perilous Experience? Extending Experience Through Artistic Research vid Konstuniversitetets i Helsingfors Teaterhögskola 31.8.2017.
— “How to do things by performing with plants” i en panel organiserad av forskningsprojektet How to Do Things with Performance vid IFTR (International Federation for Theatre Research) konferensen Unstable Geographies – Multiple Theatricalities i Sao Paulo 10-14.7.2007.
— “Performing with trees?” presentation och visning av The Tide in Kan Tiang som en del av en workshop organiserad av How to do things with performance? på Sao Paulo Escola del Teatro 6.7.2017.
— “How to do things with performance – Performing with plants (first attempts)” i arbetsgruppen for konstnärlig forsaking, Artistic Research Working Group, vid PSI#23 Overflow (Performance Studies International) konferensen i Hamburg 8-11.6.2017.
— “Performing with Plants” presentation på Plantarium: Re-imagining green futurities, vid Linköpings Universitet 1-2.6.2017.
— “Performing with plants”, presentation på seminariet Working with Plants vid Helsinki Collegium for Advanced Studies 3.5.2017.
— “Performing with Plants”, presentation på Brown bag seminariet vid Helsinki Collegium for Advanced Studies 25.4.2017.
Övriga föredrag och presentationer:
— “Open archiving as a strategy in artistic research – two examples”, vid höstdagarna för Finnish Society for Theatre Research, Teatermuseet i Helsingfors 13.11.2017.
— “The Cliff Revisited”, på forskningsdagen organiserad av forskningsprojektet How to do Things with Performance, Konstuniversitetets i Helsingfors Teaterhögskola 8.11.2017.
— Presentation tillsammans med forskningsprojektet How to do things with performance? på post-doc seminariet vid Performing Arts Research Centre, Konstuniversitetets i Helsingfors Teaterhögskola 26.10.2017.
— “The Shore revisited”, presentation med forskningsprojektet How to do things with performance? på New Performance Turku Festivalen 7.10.2017.
— “Audiences Swinging Together”, presentation på seminariet organiserat av Nordic Performance Art – Reaching a New Audience i Munkemose, Odense 1.9.2017.
— Presentation som en del av “Liminal Stages – Artistic Research and Art With(in) Research” på Aboagora, Sibelius Museum, Åbo 23.8.2017.
— “Accessing Performance”, ett två dagar långt event organiserat med Hanna Järvinen, Pilvi Porkola och Tero Nauha, som en del av Camino Events vid Artistic Research Pavillion i Venedig 17-18.5.2017.
— “What is Given?” en workshop tillsammans med Tero Nauha, Hanna järvinen och Pilvi Porkola vid SAR (Society for Artistic Research) konferensen Please Specify! i Helsingfors 28-29.4.2017.
— Presentation i en panel om författarskap och agens på “Ei-inhimillinen seminaari” [the Non-human seminar] organiserad av Reality Research Centre 27-28.5.2017.
— Presentation i en panel om “Avantgarde Idag” (på finska) organiserad av FAM (Finnish Avantgarde and Modernism network), 20.4.2017.
— “Artistic Research and/as interdisciplinarity – Swinging Together”. Föreläsning for koreografistuderande på Konstuniversitetets i Helsingfors Teaterhögskola 16.1.2017.
