Bilbaosta pohjoiseen


Jos Bilbaosta ajaa metrolla koiliseen päin ja jää pois pysäkillä nimeltä Bidezabal, voi löytää kävelytien, joka seuraa joen rantatörmää ja johtaa avormerelle, Punta Galeaan. Eikä siinä vielä kaikki, sieltä kävelytie jatkuu rantakallioiden harjalla itään huikeiden rantamaisemien halki. Täältä löysin kaipaamani avoimen horisontin, jota tarvitsen kuvatessani merta ja taivasta Sugimoton tapaan, mutta videolle. Toki muutama laiva makasi joen suulla ja välillä tyrskyt ja kalliot ulottuivat pitkälle avomerelle, mutta periaatteessa näkymä oli vapaa. Ensin kaikki oli harmaata, ja taivas pilvineen vielä kerroksittain tumma ja vaalea, mutta päivän mittaan sää kirkastui, ja viimeinen yritykseni kuvata kolme minuuttia merta ja taivasta videolle oli todella blue on blue.
 
Bilbaossa päähuomio kohdistuu helposti taiteeseen, kuuluisan Guggenheim museon ansiosta. Ja täälläkin eläimet ovat nyt muotia. Rakennuksen toisella puolella vartioi Jeff Koonsin orvokeista koostuva koiranpentu ja joen puolella taas Louis Bourgeoisin huikea hämähäkki.
 
IMG_4211
 
IMG_4178
 
Meren lähistöllä maisema vie voiton. Eräänlainen leikeltyjen puiden reunustama kävelytie johtaa joen törmän harjalla avomerelle:
 
IMG_4240
 
IMG_4243
 
Sieltä tie jatkuu rannikkoa pitkin vaikka kuinka kauas. Käännyin surffareiden suosiman beachin luona takaisin päin tyytyväisenä saamaani annokseen avomerta.
 
IMG_4259
 
IMG_4264
 
Ja vihdoin keksin myös zoomille käyttöä; rantatörmän ruohikon saa sen avulla kevyesti rajattua pois kuvasta ilman että joutuu astumaan liian lähelle jyrkännettä.
 
IMG_4261