MörkÖrö festivalen


Årets sista besök på Örö sammanföll med Mörkö festivalen, en lokal mörker- och spökfestival som byter plats i Kimitotrakten varje år. Mörkö låter ju som om det handlade om en mörk ö men namnet kommer från finskans ‘mörkö’, som förutom Morran i muminvärlden används för alla möjliga kusliga och hemska spöken och liknande väsen, ofta med anknytning till barn. Och när det blev på Örö så blev namnet alltså MörkÖrö som är rätt fint. Jag var inte särkilt intresserad av festivalen i sig, men tack vare den var det flera båtturer att välja mellan. Och eftersom jag var på ön ville jag se mig omkring. Nära residenset fanns flera arbeten, bl.a. en stig med reflektorer, som inte såg mycket ut i dagsljus, men var rätt spännande på natten, men omöjlig att fotografera med en vanlig telefon kamera. En morgon såg jag de röda lyktorna i militäranläggningarna på stranden (se bilden ovan), och de var faktiskt ganska fina. I princip var jag ju på ön för att spela in mina besök hos tallarna som jag hälsar på varje gång jag är här (se här) och att njuta av naturen, och hade inte behov av något extra ståhej. Men jag deltog trots allt i en visning för att ha ett hum om vad det gällde. Många av konstverken är gjorda av något slags grupper eller resultatet av workshops som publiken fått delta i. Mera information finns här. Några bilder kan tjänstgöra som smakprov:
 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.