Johannesburgiin


Matkalla Johannesburgiin, ARA (Artistic Research Africa) residenssiin Wits University’n vieraaksi, summaan suunnitelmiani muistiinpanoistani. Periaatteessa olen kehittämässä hankettani ”Kohtaamisia huomattavien ja huomaamattomien puiden kanssa”, ja sen lisäksi osallistun seminaareihin, pidän jonkun luennon, keskustelen henkilökunnan kanssa heidän tutkimuksistaan jne. Ehkä pääsen jopa näyttämään jonkun vanhoista videoistani, jos hyvin käy. Keskeistä on tietenkin löytää kiinnostavia puita, joiden kanssa esiintyä jotenkin kiinnostavalla tavalla.
 
Kun mietin mitä ”uusia rutiineja” voisin kokeilla tänä aikana – kaksi kuukautta on riittävän pitkä aika luoda sellaisia, kirjasin muun muassa seuraavaa:
– Joogaharjoitus ”olla puu”, kuvattuna kotipihan puun kanssa, ja mahdollisen edistymisen rekisteröinti…
– Äänitysten ja ehkä jopa podcastien tekeminen yksittäisiä puita ympäröivästä äänimaailmasta ja ehkä myös kertomuksia niihin liittyen
– Kirjeitä puille, kirjoitettuna niiden luona tai äärellä, kuten aiemmin oliviipuiden luona
Ja lisäksi joitakin tehtäviä itselleni:
Mieti muita tekoja tai toimintoja puiden kanssa
Etsi (poliittisesti, historiallisesti, ympäristöllisesti) kiistanalaisia puita
Pyydä ihmisiä esittelemään minut itselleen tärkeälle tai kiinnostavalle puulle
 
Edellä sanotut muistiinpanot kirjasin Suomessa ennen matkaa. Nyt istun kahvilassa University Of Witwatersrand’in teatterin aulassa Johannesburgin keskustassa ja olen käyttänyt jo melkein kaksi päivää pelkästään asettautumiseen. Eilen tutustuin lähiympäristöön “lähiössä” jossa asun. Tänään olen ensi kertaa campuksella, vaikkei minulla vielä ole kulkulupaa, ja tehtäväni on jotenkin löytää täältä takaisin majapaikkaani, joka on huvittava mökki, “cottage” osana huvilakokonaisuutta joka on joskus ilmeisesti ollut toimiva “Bed and Breakfast” mutta on nyt vanhan pariskunnan ylläpitämä viehättävän rapistunut hylättyjen koirien ja kissojen ja ilmeisesti myös ihmisten majapaikka. Mökkini on asunnoksi muutettu vanha talli, jonka sisäänkäynti suoraan kadulle on suljettu, joten olen osa pihapiiriä, joka elävien eläinten, autojen ja henkilökunnan lisäksi on täynnä eläimiä esittäviä veistoksia. Itse mökki on sisustetty emännän taideteoksilla. Olen nukkunut paikassa jo kaksi yötä ja melkein viihdyn oudossa ilmapiirissä muovikukkien ja erilaisten koristeiden keskellä, vain suihkusta en vielä saa lämmintä vettä.
Myer, joka kutsui minut tänne, ja Samuel, jonka hän on valinnut oppaakseni, näyttivät minulle paikallisen kyläkeskustan ja läheisen puiston, jonne uskaltauduin jo seikkailemaan myös itsekseni, vaikka itsekseen kävelevä ihminen on selvästi kummajainen. Täällä kaikki liikkuvat autolla. Ja sähkökatkosten varalta hankkimani taskulamppu tuli hyvään käyttöön, koska kaduilla ei ole valaistusta, vain joidenkin talojen porteilla. Miten löytää kulkureitti majapaikastani campukselle ja takaisin, siinä tämän päivän haaste. Mutta tässä ensin muutamia kuvia uudesta asuinpaikastani:
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.