Backantinnorna i Brunnsparken


Sommaren 1978 var speciell i Helsingfors, på många sätt, men åtminstone för den generation ungdomar som återupplivade den svenska Studentteatern och satte upp Euripides sista pjäs som ”Backantinnorna eller Sagan om dansandets möda” i Brunnsparken, med premiär 4 augusti 1978. Och i varje fall för mig, som i egenskap av första årets regielev hade möjligheten att bli en del av den kollektiva och revolutionerande anarkistiska och feministiska energin. Det är där mitt liv som konstnär inleddes, och jag brukar skryta med att jag började med en produktion där vi samarbetade i en grupp på 48 personer, för att så småningom komma fram till ett arbetssätt där jag jobbar helt på egen hand. Min tanke var att skriva mer om vad som var viktigt och värdefullt och fortfarande på något sätt relevant i vår tolkning, och att jag då faktiskt inget visste om ”Dionysos in 69” eller andra legendariska versioner av pjäsen – till exempel att backantinnorna inte följde guden Dionysos, utan tvärtom valde ut någon bland sig själva för att ikläda sig rollen som den manliga guden för att gå i dialog med matkhavare, en ny person för varje scen, eller att kung Pentheus moder Agaue inte deltar i mordet på sin son i ett rustillstånd, som hon tragiskt vaknar från på slutet, utan som i en medveten och planerad offerhandling. Men efter att ha deltagit i en picnic i Brunnsparken igår, den 25 augusti, och träffat många av dem som var med, finns det plötsligt alltför mycket att minnas, alltför mycket att skriva om… Se bilder här… Så jag ger helt enkelt upp, och låter arkivmaterialet uppträda istället, – kolla prologen! – och kanske väcka minnen hos dem som kommer ihåg en tid innan internet och alla våra nutida hjälpmedel
 
program
 
prologen
 
manus
 
Recensioner och puffar:
 
HBL-puff 1-2
 
Ny tid puff-1-2
 
Halme 1-2
 
IS-1-2
 
stud-blad-1-4
 
Hbl
 
Ny tid
 
HS
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.