Sateen jälkeen


Ja myös ennen sadetta! Sateen jälkeen kirjoitin otsikoksi keskiviikkona, kun lähdin puiden luokse heti sateen lakattua. Ja Eilen torstaina olikin jo aurinkoista. Tarkoitukseni oli vierailla puiden luona vielä tänään perjantaina, mutta sade yllätti ja jatkui niin rankkana, että käännyin takaisin ja jätin kolmannen vierailun sikseen. Olin toki pukeutunut kunnon sadevaatteisiin, mutta kameralle minulla ei ollut sopivaa suojusta, ja ajatus pakottaa itsensä istumaan rankkasateessa periaatteen vuoksi ei tuntunut järkevältä. Tätä kirjoittaessa istun Harakan saaren vanhassa lennättimessä näyttely-vahtina, ja sade vain yltyy. Alkuviikon aurinkoisten päivien jälkeen jatkuva sade tuntuu erityisen ankealta. Toki useimpina päivinä on satanut pieniä kuuroja, mutta ne vain virkistävät kasvillisuutta. Tällainen pitkä jatkuva sade tuntuu erilaiselta. – On turha odotella näyttelyyn kävijöitä, tuskin kukaan keksii lähteä retkelle tällaisella säällä. Pienet sadekuurot sen sijaan toimivat hyvin sisään heittäjinä, sillä näyttelyssä on ainakin katto pään päällä. Ja puut varmasti pitävät vedestä, siitä ei ole epäilystäkään. Kaivopuiston puut joiden luona vierailen viikoittain saavat kyllä varmaankin vettä maastosta, mutta Harakan kallioilla kasvit ja pienet puut ovat helisemässä, ellei sade täydennä lätäköitä säännöllisesti. Mutta vähempikin riittäisi! Tältä viikolta minulla on siis vain kaksi vierailua, joista ensimmäinen poikkeaa aiemmista sikäli, että jatkoin matkaani suoraan Harakkaan, enkä siksi ollut pukenut ylleni tavanomaista mustaa “esiintymis-asuani” vaan oranssinpunaisen puseron, jonka kaulus erottuu kirkkaana väriläiskänä kuvissa. Torstaina väri oli hillitympi, mutta poikkesi sekin tutusta mustasta. Kuvittelin, ettei vaalean punertavan huivin alta näkyisi mitä minulla on ylläni, mutta kaula-aukko näkyy liiankin hyvin. Pitäisihän minun tietää, että kun kuvan perusrakenne ja pääasialliset elementit pysyvät samana kuvasta toiseen, pienikin muutos erottuu, ja pistää silmään erityisenä tapahtumana. Eli tällä kertaa tapahtuma olikin sitten oranssinpunainen puseroni!