Med eller utan människofigur?


Veckoslut i Helsingfors, lördag morgon, iskall vind. Samma bilder om och om igen, vad skall jag göra med dem? Jag spelar ju in videobilder på ungefär fem minuter, men det jag handskas med i den här bloggen och i annan dokumentation är stillbilder, med eller utan människofigur.


Söndag morgon, en mildare vind, något som kunde bli till snöflingor dalar långsamt ner. Allt ser ut nästan precis som igår, endast havet vid Ugnsholmen är öppnare nu.
 

Vad brukar jag göra? Jag editerar ihop videon som ett slags råa time-lapse-videon, och kombinerar antingen långa tagningar av flera minuter eller korta bitar på 20 sekunder kanske, och effekten blir förstås en helt annan. Det jag ibland gjort är att jag bandat in lika mycket material med och utan mig i elden och har på det sättet kunnat skapa tvåkanals installationer där jag jämställer en bild med en människofigur med samma bild utan människofigur. men den här gången har jag inte gjort det. Jag glömmer bort det själv i och med att jag gjort stillbilder både med eller utan mig, men själva videomaterialet för sådana installationer finns inte nu. En annan möjlighet som jag så smått förberett mig på är att kombinera två bilder tagna från olika avstånd, och det kunde jag göra med materialet från kullen, men inte med alen, för där har jag ju bara en bild.