Esiintymässä kasvien kanssa vuonna 2018 – yhteenveto


Viime vuonna suurin piirtein näihin aikoihin laadin yhteenvedon ensimmäisestä vuodestani kasvien kanssa, joten vaikuttaa asianmukaiselta tehdä sama harjoitus toisen kasvien kanssa vietetyn vuoden jälkeen. Vuosi 2017 oli eräänlainen valmistava vuosi, jolloin aloitin projektini Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa, ja vuonna 2018 varsinainen projektini Tukholman Taideylipistossa vasta käynnistyi. Taiteellinen tutkimusprojekti Att uppträda/samarbeta med växter tai Performing with plants on Ruotsin tiedeakatemian rahoittama ja kestää vain kaksi vuotta, joten vuonna 2019 on aika vetää projekti yhteen. Kun tarkastelen tekemisiäni vuonna 2018 huomaan, ettei joukossa ole kovinkaan monta julkaisua tai tapahtumaa kasvien kanssa esiintymisestä. Eräs syy siihen on, että olen myös päätutkija Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa How to do things with performance eli Miten tehdä asioita esityksellä, ja se on vienyt yllättävän paljon ajastani. Monissa tapauksissa olen pystynyt yhdistämään kiinnostuksen kohteeni molemmissa projekteissa, mutta yritän silti pitää ne erillään. Ja näiden kahden tutkimushankkeen lisäksi minulla on ollut melko paljon muita velvoitteita. Osa niistä on nyt päättynyt, joten minulla on enemmän aikaa keskittyä päätyöhöni.
Jos ajattelen erityisiä tapahtumia vuoden aikana yksi yllätys vuoden päätteeksi jota en todellakaan osannut ennakoida oli monitaiteen valtionpalkinto 2018 tässä tiedote suomeksi ja ruotsiksi kuvan kanssa
Seuraavassa luettelen joitakin niistä asioista, joita olen vuoden aikana tehnyt, sekä jatkuvia tehtäviä että vuoden aikana päättyneitä tehtäviä. Sen jälkeen luettelen julkaisuja ja esityksiä tai tapahtumia sekä keskusteluja, joihin olen osallistunut, ryhmiteltyinä hankkeiden mukaan.
 
Meneillään olevat tutkimushankkeet ja projektit
Performing with Plants – Att uppträda/samarbeta med växter. Lisää täällä ja elävä arkisto täällä.
How to do things with performance? – Miten tehdä asioita esityksellä?, nelivuotinen Suomen Akatemian rahoittama tutkimushanke yhdessä Hanna Järvisen, Tero Nauhan ja Pilvi Porkolan kanssa. Lisätietoa hankeen verkkosivuilla ja linkeistä blogiin ja elävään arkistoon RC:llä.
Performanssin, taiteen ja teorian professori Tukholman taideyliopiston tutkimuskeskuksessa (2018-2019), josta esittely täällä; blogi tekemisistäni Tukholmassa, artisticresearchinstockholm
Vieraileva tutkija Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.
Ruotsin tiedeakatemian taiteellisen tutkimuksen komitean jäsen Committee for Artistic Research.
JAR (Journal for Artistic Research) julkaisun toimituskunnan jäsen , ja Ruukku-julkaisun toimitusneuvoston jäsen.
Tänä vuonna päättyneet tehtävät:
Norjan taiteellisen tutkimuksen ohjelman hallituksen jäsen Norwegian Artistic Research Program (2015-2018)
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) jäsen 2015-2018.
Kuvataiteen näyttöapurahalautakunnan jäsen 2016-2018.
 
Kasvien kanssa esiintymiseen liittyvät julkaisut ja esitykset:
— “Artistic Research as Situated Practice – Performing with Lichen” teoksessa José Quaresma (toim.) Investigação em Artes – A necessidade das ideias artísticas / Research in the Arts – The need for artistic ideas, Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa 2018, s 27-42.
— “Performing with Plants” teoksessa Leena Rouhiainen (toim.) Perilous Experience CARPA 5 Colloquium Proceedings, Nivel 09 2018 täällä
 
Working With the Vegetal II, seminaari Tukholman Taideyliopistossa Linnégatan 87 29.11.2018.
“Artistic Research as Situated Practice – Performing with Lichen”, videoluento konferenssissa ja kirjan Research in the Arts – the need for artistic ideas julkistamistilaisuudessa, Museo Arceologico de Carmo, Lissabon 27. 11.2018
“Performing with plants” luentosarjassa Avoimet Opet, Kuvataideakatemian Exhibition Laboratory, 9.10.2018.
“Rainy Day in Rekdal”, installaatio ja esittely symposiumissa Tanz Der Dinge / Things that dance Karlsruhe Institute of Technology, 5-7.10.2018.
Trees in Victoria. Kesänäyttely Harakan saaren lennättimessä 3.-12.8.2018.
Working with the Vegetal – seminaari Tukholman taideyliopistossa, katso ohjelma 23.5 2018.
“Puiden kanssa Helsingin puistoissa”, alustus kaupunkitutkimuspäivillä, Tieteiden talo, Helsinki 3-4.5.2018
Video ja esittely konferenssissa Radical Relevances, Aalto yliopistossa 25-27.4. 2018.
Installaatio “Rainy Day in Rekdal” ja “Grey Day in Rekdal” Aalto Yliopiston oppimiskeskuksessa konferenssin Radical Relevances aikana 25-27.4.2018.
Alustus avoimessa seminaarissa Research in Arts and Experience Aalto yliopistossa 26.3.2018.
 
Projektiin How to do things with performance liittyvät julkaisut ja esitykset:
— Annette Arlander, Hanna Järvinen, Tero Nauha ja Pilvi Porkola “Miten tehdä asioita esityksellä – tutkimushanke Sao Paulossa” teoksessa Anna Thuring, Anu Koskinen ja Tuija Kokkonen (toim.) Esitys ja Toiseus, Näyttämö ja Tutkimus 7, Teats Teatterintutkimuksen seura 2018, s 204-214. täällä
— Annette Arlander, Hanna Järvinen, Tero Nauha ja Pilvi Porkola “Regurgitated Perspectives – Performance” teoksessa Geoff Cox, Hannah Drayson, Azadeh Fatehrad, Allister Gall, Laura Hopes, Anya Lewin, Andrew Prior, (toim.) Proceedings of the 9th SAR International Conference on Artistic Research, University of Plymouth, April 11th-13th, 2018, s 299-311. täällä
— Annette Arlander, Hanna Järvinen, Tero Nauha ja Pilvi Porkola “How to do things with performance in relation to what is given?” Ruukku Journal numero 8 (voices) 2018. täällä
— Arlander, A. (2018). “The Shore Revisited”.Journal of Embodied Research, 1(1), 4 (30:34). DOI: http://doi.org/10.16995/jer.8
 
“Let’s talk about performance! IV” – keskustelu performanssitaiteesta professoreiden Gavin Butt ja Tero Nauha kanssa Huuto galleriassa, katso info, 17.11. 2018.
“Revisiting the Rock”, alustus tutkimuspäivässä Research Day III: Performance Pedagogy Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, cfp ja ohjelma täällä, 16.11.2018.
“How to do things with performance in alliance with things, concepts, bodies or plants?”, esitys HTDTWP (How to Do Things With Performance) projektin kanssa konferenssissa Alliances and Commonalities, Tukholman taideyliopistossa, täällä, 25-27.10.2018.
“Let’s talk about performance! III” keskustelu performanssitaiteesta Tomasz Szraman kanssa Muu galleriassa, katso info, 1.10.2018.
Esitelmä paneelissa “Migrating concepts in performance” yhdessä How to do things with performance? projektin kanssa IFTR (International Federation for Theatre Research) konferenssissa Theatre and Migration Belgradissa, katso ohjelma, 19-23.7.2018.
“Revisiting the City Skyline”, alustus performatiivisessa paneelissa “Networking Finland, Malta, Korea” yhdessä How to do things with performance? projektin kanssa konferenssissa PSi (Performance Studies International) #24 Daegussa, Koreassa 3-6.7.2018.
“Authorship, Agency and Performing – in Finnish”, esitelmä paneelissa “What is Performativity in Finnish?” yhdessä How to Do Things With Performance -projektin kanssa konferensissa Cultural Mobility of Performance and Performativity Studies , Krakówassa 28-30.5. 2018.
“Regurgitated perspectives – an excerpt” HTDTWP-projektin kanssa Tutken kevätpäivillä Kiasmassa, 25.4.2018.
“Puhetta performanssista” – keskustelu performanssitaiteesta II Essi Kausalaisen and Sara Pathiranen kanssa Muu galleriassa, katso info, 23.4.2018.
Esitys”Regurgitated Perspectives” yhdessä How to do things with performance? projektin kanssa konferenssissa the 9th SAR conference – International Conference on Artistic Research Artistic Research will Eat Itself University of Plymouth, 11-13.4.2018.
Alustus How to do things with performance? -projektin organisoimassa tutkimuspäivässä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, täällä, 2.3. 2018.
“Puhetta performanssista” – keskustelu performanssitaiteesta Muu galleriassa, emäntänä Annette Arlander. Ensimmäinen vieras taiteilija ja kuraattori Leena Kela, ja hänen projektinsa One Year Performance, katso täällä, 26.2.2018.
 
Muut julkaisut ja esitykset:
— “Process as Performance or Variations of Swinging” teoksessa Hetty Blades & Emma Meehan (toim.) Performing Process: Sharing Dance and Choreographic Practice. Intellect Books. 2018, 99-118.
— “Day and Night with Malla” Screenworks 8.2 Digital Ecologies and the Anthropocene
— “Dune Dream – Self-imaging, Trans-corporeality and the Environment”. Body, Space & Technology. 17(1), 2018, 3–21.
— “Performing with the Weather”. Global Performance Studies Issue 1.2. Performance Climates
— “Agential Cuts and Performance as Research” teoksessa Annette Arlander, Bruce Barton, Melanie Dreyer-Lude, Ben Spatz (toim.) Performance as Research: Knowledge, Methods, Impact. London and New York: Routledge 2018, 133-151.
— “Introduction to Future Concerns. The Multiple Futures of Performance as Research.” Teoksessa Annette Arlander, Bruce Barton, Melanie Dreyer-Lude, Ben Spatz (toim.) Performance as Research: Knowledge, Methods, Impact. London And New York: Routledge 2018, 333-349.
 
Panelistina seminaarissa Music in Disorder – Counterplay, Complexity and Collective Improvisation Tukholman musiikkiakatemiassa (Royal College of Music in Stockholm), katso http://musicindisorder.se 30.11.2018.
Panelistina keskustelussa ”Artistic research as basic research” Ruotsin tiedeakatemian taiteellisen tutkimuksen komitean järjestämässä symposiumissa Piteåssa 15.11.2018.
Tindra Thorin väitöstutkimuksen Painting the City: Performative Cosmopolitanism and the Politics of Space and Art arvostelulautakunnan jäsen, Tukholman yliopiston mediatutkimuksen laitos 8.6.2018.
Kirjastokeskustelu Stacey Sacksin kanssa StDH:ssa, Tukholman taideyliopistossa 24.4.2018.
“Generations of Artistic Research”, keskustelijana Taideyliopiston taiteellisen tutukimuksen keskuksen (CfAR) tilaisuudessa, täällä 1.3.2018.
Marja Silden teatteritieteen väitöstutkimuksen Poseeraamisia ja itsensä ylittämisiä. Habituksen esteettinen muokkaaminen 1980-luvun Helsingin kaupunkikulttuurin murroksessa vastaväittäjä, Helsingin yliopisto 27.1.2018.
Norjan taiteellisen tutkimuksen ohjelman seminaarin ”Unfold and articulate” moderaattori Bergenin yliopiston taiteen ja muotoilun laitoksella, katso ohjelma 10-11.1.2018.

 
 
 
 
 
 
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.